Списание “Новите родители”: Емоционална интелигентност за щастливи и успели деца

Written by on 11.06.2018

Емоционална интелигентност за щастливи и успели деца
И как да я възпитаме у малките

Често чуваме да се говори за емоционалната интелигентност и нуждата като родители да я развиваме децата си. Малко от нас разбират какво точно е емоционалната интелигентност и разликата между нея и интелигентността, която цял живот сме развивали. Коефициентът на интелигентност измерва академичните знания и умения, докато ЕИ (емоционалната интелигентност) измерва способността да взаимодействаме с другите хора. Затова я наричат освен емоционална интелигентност и социална.

Хора с висок коефициент на интелигентност невинаги имат социална такава и може да им липсват умения, за да бъдат успешни, поради липсата на емоционална интелигентност. С други думи, емоционалната интелигентност може да бъде определена като възможността на всеки от нас да разпознае, разбере и управлява емоциите, които изпитва.

За какво е нужна емоционалната интелигентност? Според водещият световен психолог и автор Даниел Големан – емоционалната интелигентност е по-важен фактор за успех в живота, отколкото е коефициентът на интелигентност.

Пълният текст, можете да прочетете на страниците на списание “Новите родители” ТУК

https://www.noviteroditeli.bg/da-pogovorim-zaedno/vsichki-vzrasti/emocionalna-inteligentnost-za-shchastlivi-i-uspeli-deca

Авторът на текста Яна Аврамова е майка на две деца; основател на PlayCraft (www.playcraft.co) – компания, развиваща емоционалната интелигентност у деца 3-5+ чрез игра. Тя е автор на Трансформика Коучинг Карти (www.transformika.org) – инструмент за личностно и групово развитие. Освен това е и дипломиран Life & Executive Coach и Директор Лектори на Софийската Коучинг Съпорт Група (http://sofia.coaching-in-bulgaria.com).