Лидерският коучинг провокира мениджърите към промяна

Written by on 05.08.2014


Всички статии на Светлана Зорова

05 Авг 2014, 12:00,


Макар сравнително млада професия, коучингът е втората най-бързо развиваща се индустрия в света след информационните технологии, казва Прентис.

Катрин Прентис е управляващ регионален директор на Ноубъл Mанхатан Kоучинг за България, Гърция и Македония. Тя е президент и основател на Софийската коучинг общност и първият в България акредитиран старши коуч към Международния институт по коучинг и менторство (IIC&M).

Прентис има 8-годишен опит като коуч, тренер и ментор на лидери на екипи в неправителствения сектор, както и в сферата на вътрешните и външните комуникации и връзките с обществеността. Участвала е като лектор и организатор на обучения в няколко държави в Централна и Източна Европа, сред които Румъния, Хърватска, Албания, Унгария, Германия, Украйна и други, по теми за личностно консултиране, вътрешно-организационен коучинг, развитие на човешкия потенциал, PR и мениджмънт на екипи по проекти с идеална цел.


Коучингът е сравнително нова професия. Как се оценява тя в бизнес средите?

Кочингът е процес, който помага на хората да функционират на най-високото възможно ниво. Това се случва посредством индивидуално и лично съдействие на професионалист, който провокира, стимулира и тласка към растеж.

Макар и сравнително млада професия, статистиките показват, че коучингът е втората най-бързо развиваща се индустрия в света след информационните технологии. Според данни на Business Wire търсенето на бизнес коучинг в световен мащаб нараства почти двойно всяка година. От 80-те млрд. долара, които в момента се изразходват за корпоративни обучения, FLI Research изчислява, че 2 млрд. долара се влагат от Fortune 500 компании именно в коучинг на мениджъри на изпълнителни позиции.

В какви случаи и за какви хора е подходящ коучингът като подход?

Смятам, че наемането на коуч е проява на сила, мъдрост и далновидност, както и признак на целеустременост към съвършенство. Коучингът е мощен иструмент за здравите и продуктивни хора, които се стремят към успехи в личен и професионален план и желаят да надградят постиженията си с още по-високо ниво на представяне. Робърт Киосаки го казва много кратко, точно и ясно в книгата “Четирите потока на парите”: “Професионалистите имат личен коуч. Аматьорите нямат.”

Каква полза би могъл да извлече един мениджър или собственик на малко или средно предприятие от коучинг? Каква е целта на коучинга за лидери?

Лидерският коучинг има за цел да провокира мениджърите към промяна. Това е метод, който осигурява на лидера жизненонеобходимото пространство за размисъл, подкрепя го и го насърчава да си задава правилните въпроси и съответно да намира техните отговори.

Коучингът включва и придобиването на нови знания, като в същия момент коучът не е учител и не е задължително да има познания как да се справя по-добре от мениджъра. Той следи кое се проявява като характерно, “подготвя почвата” за нови действия и след това работи заедно с началника по предприемането на нови и по-успешни действия.

Какъв е вашият съвет към мениджърите – как да изберат своя коуч и как да работят правилно с него?

На първо място бих посъветвала компаниите или мениджърите, които се интересуват от услугите на професионалист по лидерски или корпоративен коучинг, да разгледат регистрите с информация за акредитирани коучове. Препоръчвам три авторитетни източници на такава информация:

– Международният регулатор по коучинг и менторство (IRCM);
– Регистърът на коучове, акредитирани от Международния институт по коучинг и менторинг (IIC&M);
– Регистърът на ICN (International Coaching News) – най-голямото онлайн коучинг издание.

След като мениджърите са идентифицирали професионалисти, с които евентуално биха имали интерес да работят, е много важен личният контакт с тях, за да бъдат сигурни за нивото и качеството на услугите, които могат да очакват.

Коучинг професията е позната като нерегулирана професия – как тогава да разбираме Международния регулатор по коучинг и менторство, за който споменахте?

Ново развитие в коучинг професията е създаването на първия по рода си регулаторен орган – IRCM, чието влияние и легитимност се налага след като бе включен в Регистъра за прозрачност на Европейската комисия, признат от Департамента по икономически и социални въпроси на ООН и от Световната асоциация на неправителствените организации.

Функцията на регулаторния орган е да се грижи за спазване на единни международни стандарти при предоставянето на коучинг и менторинг услуги, да защитава интересите и информирания избор на клиентите, които се възползват от тях. Ако вие или компанията ви предвиждате да вложите финансови средства за услугите на коуч или ментор, или да се включите в курс за обучение, за препоръчване е да направите справка с регулатора за ваша сигурност.

Има ли представени акредитиращи институции за коучинг в България?

В момента съществуват няколко професионални и търговски органи и организации, които са създадени от различни групи професионалисти и, които подобно на акредитиращите органи, имат свои вътрешно установени стандарти, на базата на които могат да потвърдят, че даден коуч или ментор отговаря на проверени квалификации.

Акредитиращите органи от друга страна са организации, които са законно признати, но са независими от правителствени, професионални или търговски органи или сдружения. Такава международна акредитираща организации, призната от IRCM, която има вече и представителство в България е IIC&M – Международния институт по коучинг и менторство. Институтът акредитира както индивидуални коучове, така и доставчици на коучинг обучение.

линк към оригиналната статия:
http://www.karieri.bg/management/2353874_liderskiiat_kouching_provokira_menidjurite_kum_promiana/