Как да изградим доверие с децата?

Written by on 12.03.2024

Доверието е в основата на родителството! То е мостът, който вие изграждате между вас и детето. Детето го използва всеки път, когато има нужда от разговор, подкрепа вдъхновение.

Като се замислим в думата доверие се съдържа думичката „вяра“, а най-силните вярвания се запечатват в детството на човек! Ако ние не вярваме в себе си, дори и да сме направили много постижения, ние няма да ги оценим и няма да ги видим .

Детето има доверие, когато чувства, че има човек, на когото може да разкаже за своите страхове и преживявания, впечатления и наблюдения, само за да сподели какво го интересува. Човек, с който да чувства сигурност!

Как да изградим доверие с децата на различна възраст?

Важно е да отбележим, че може да насърчите доверието и връзката с детето на всяка възраст. Макар, че е най-добре да се започне в ранна детска възраст, никога не е късно да поставим началото. Понякога се допускат грешки и доверието се накърнява и нарушава, но възстановяването му е възможно!

Как да изградим доверие с бебето си?

Бебетата се учат на доверие от самото начало – Вие оформяте представите им за света от самото начало, като задоволявате основните им нужди от храна, любов и привързаност, по този начин го учите да се доверява.

Опознайте сигналите на бебето и реагирайте на тях своевременно – хранете го при първите сигнали за глад и докато го храните, говорете тихо и поддържайте контакт с очите.

Общувайте често с бебето – усмихвайте му се, давайте на бебето много прегръдки, целувки, гушкане и контакт кожа в кожа.

Важното е да реагирате веднага на плача му – това означава, че с течение на детството си, детето се научава да разчита на вас, да го нахраните, когато е гладно, да го преоблечете, когато е мокро, да го утешите, когато плаче. Разбира се, не разбирайте, че ако не изскочите веднага насапунисана от банята, доверието ще бъде нарушено.

Как да изградите доверие с дете в предучилищна възраст?

В тази възраст децата развиват чувство на самосъзнание – може да изградите доверие като му осигурите безопасно изследване на заобикалящата го среда. Вашето малко дете вече започва да разбира, че е независимо отделно от другите и има нужда да знае, че Вие сте неговия базов лагер докато изследва света. Детето ще гледа към Вас, за да се увери, че е в безопасност и вие сте наблизо. То ще тича към Вас, когато е несигурно и тревожно.

Спазване на обещания и честност към детето –това е основата на този важен компонент на доверие – да можем да вярваме и да разчитаме на това, което казват нашите близки.

Присъствие и активно слушане – ако слушаме децата, когато са малки, те ще продължат да споделят, когато са големи. Отделете пълно внимание на вашето малко дете, когато иска да Ви каже нещо, защото това е важно за неговия вътрешен свят, независимо дали говори за котки или как е паднало в детската градина.

Как да изградите доверие със своето дете в училищна възраст?

Период на огромно израстване и промяна – период, в който връстниците оказват значително влияние, а детето  Ви набира самостоятелност и разбира по-добре мястото си в света

Искрена емоционална връзка с детето си – поради огромното влияние на връстниците му е важно вие да поддържате основното такова да е ваше!

Осъществявайте връзка с детето си като му разказвате истории от вашето детство – по този начин ще покажете, че и вие сте се сблъсквали с всичко, което то преживява. Ще помогнете да ви опознае по-добре и ще покажете, че проявявате разбиране към нещата, с които се сблъсква!

Детето в тази възраст изглежда отдръпнато или изолирано в своя свят – това налага допълнителни усилия да поддържате връзка с тях.

Проявете интерес към нещата, които ги интересуват – навлизайте в техния свят, обаче само с тяхно позволение. Играйте с тях любимите им видеоигри, гледайте любимия им филм, или клипче в ютюб. По този начин ще изградите чувства на доверие и сигурност.

Оставяйте пространство да развие соята идентичност – покажете доверие и уважение към детето си на тази възраст, като не му се натрапвате прекалено много.

Запазване на конфиденциалност  – бъдете човек, с когото детето може свободно да говори. Децата на тази възраст са загрижени как ги възприемат в обществото, тъй като взаимоотношенията с връстниците им е много важно! Затова, дори и на шега не си позволявайте да поправяте детето, особено пред връстниците му!

Как да изградите доверие със своя тийнейджър?

Този период изисква деликатен баланс между задържане и отпускане!

Комуникацията на този етап е от изключително значение – поддържайте открита комуникация, не критикувайте, не давайте оценки и не правете прибързани заключения!

Проявете доверие към вашия тийнейджър – Ако му дадете да разбере, че вярвате в техния избор и способности, това ще повиши самочувствието му и ще изгради доверие между Вас. Показвайки му, че му се доверявате, му помагате да има голямо доверие във Вас!

Уважавайте чувствата и мненията му – не подценявайте притесненията му. Много неща изглеждат огромни в съзнанието на тийнейджъра, дори и във Вашето съзнание да изглеждат незначителни. Доверието се изгражда в моментите, когато Вашият тийнейджър може безопасно да сподели с Вас и прояви уязвимост.

Как да разберете, дали изграждате доверие с децата си?

Детето става по-самоуверено – Когато успеете да изградите доверие с детето си, то става по- самоуверено – обикновено това е следствие от безрезервната Ви вяра в него и способностите му, дори когато греши!

Детето по често инициира разговори –  проявява желание да споделя мисли и идеи с Вас.

Детето пита за вашата гледна точка – по различни проблеми, които го вълнуват.

В заключени бих искала да кажа:

Родителят е този, който носи отговорност за възстановяване на връзката. По-зрелия ум, трябва пръв да протегне ръка и да поведе по пътя!

Ако темата за родителската компетентност е интересна за вас, то елате на месечната среща на София Коучинг Съпорт Груп, където в първата част ще говорим за “Как да бъда компетентен родител – ролята на майката и бащата при възпитанието на децата”. Събитието изисква предварителна регистрация

https://sabitie.bg/event/kursove-i-obucheniya/Kak-da-bada-komptntn-roditl-rolyata-na-maykata-i-bashtata-pri-vazpitanito-na-dtsata.1286

Всеки присъстващ на събитието ще получи подарък тест „ Определяне на стила родителство“.

Автор: Ася Борисова

Училищен психолог и Лайф Коуч с богат опит в работата със семейства, деца и родители. Мисия на Ася е да подпомага на хората в постигането на психологическо благополучие и развитието на здравословни връзки. Ася Борисова предлага индивидуални сесии с деца и възрастни, работа със семейства и организиране на групови тренинги за деца и родители. Тя насърчава своите клиенти да откриват нови погледи към техния живот, разрешавайки конкретни проблеми и подобрявайки връзките си.