Софийската Коучинг Съпорт Група проведе своята първа среща

Written by on 06.02.2014

Професионалисти и студенти в различни коучинг програми проведоха първото си събитие в София

Фотограф: Пламен Цонков

Преди часове се проведе първото събитие, организирано от софийската Коучинг съпорт група, под егидата на Ноубъл Манхатан Коучинг България.
Новосъздадената професионална коучинг общност има за цел да информира широката публика какво представлява модерната професия, наречена „коучинг”, както и да създаде среда за обмяна на опит и познаия в областта.

Събитието привлече 72 участника и започна с открит семинар на тема „Коучингът – Катализатор на прозрението”, в който Президентът на софийската коучинг съпорт група, Г-жа Катрин Прентис, Акредитиран Старши Коуч от Международния Институт по Коучинг и Менторинг, разясни основните опори, върху които се базира подходът и направи групова демострация на един от разпространените коучинг модели.

Гостите  имаха шанс да се докоснат лично до практическото преживяване на коучинга и чрез участие в индивидуални сесии. Бяха сформирани също и групи за развитие на креативни решения по конкретни бизнес и житейски казуси, както и група за обмяна на опит между професионалисти и студенти от различни коучинг програми и обучаващи компании.

На въпроса защо коучингът е толкова актуален, Г-жа Иванина Захариева, вицепрезидент  на Коучинг Съпорт Групата в София обобщи:
„Три са основните причини коучинг подходът да е толкова модерен в световен мащаб:

  1. Ефективността  – резултатите от коучинга са бързи и видими.
  2. Приложимостта – коучинг работи еднакво добре в областта на личностното развитие, в бизнеса, в семейните отношения, практически във всички значими житейски сфери.
  3. Уникалното преживяване – всъщност коучингът не е терапия, консултация  или обучение, а възможност хората и организациите сами да работят върху собственото си развитие. Това прави процесът удовлетворяващ и позитивен за участниците.”

Амбицията на организаторите е подобно събитие да се провежда в София всеки месец. Екипът на Коучинг Съпорт Групата в София, под егидата на Ноубъл Манхатан Коучинг България, е подготвил програма от семинари за личностно развитие с атрактивни лектори и теми, насочени както към бизнеса, така и към широката публика.

Следващата професионална среща на коучинг общостта ще се проведе в сряда, 05.03.2014 г. Специален гост ще бъде психологът Г-н Еленко Ангелов, който ще запознае присъстащите с ефективните стратегии за представяне пред публика. Организаторите от Sofia Coaching Support Group oтпарвиха покана към всички, изкушени от коучинг подхода, да се присъединят отново към тях през март.