„Всички отговори са тук, само трябва да зададем правилния въпрос.“

Written by on 29.05.2018

„Всички отговори са тук, само трябва да зададем правилния въпрос.“   (Оскар Уайлд)

Ако потърсим как са се справили през живота си успешните хора често с изненада ще открием, че те са били изправени пред изключително трудни житейски проблеми и изпитания. Някакъв пробив обаче в начина им на мислене е довел впоследствие до невероятни резултати.
Мотивационният лектор Тони Робинс съветва именно това – когато видим някой успешен човек да се запитаме как мисли той и продължава, че мисленето не е нищо друго, освен процесът на задаване и отговаряне на въпроси. Той споделя още: „Въпросите – това е отговора!
Задаването на въпроси е умение, което се усвоява. Чрез него коучът стимулира клиентите да променят мисленето си, да открият нови възможности пред себе си и да предприемат съответните действия, за да постигнат целите си.
Когато въпросите се задават по ефективен начин си постигат три важни момента: осъзнатост, взимане на решения и предприемане на действия.
Благодарение на дългогодишната си работа Тони Робинс достига до извода, че почти във всеки един момент хората правят три ключови решения, които диктуват качеството на живота им.
Ако направим тези решения несъзнателно, ще свършим като мнозинството от хората, които са склонни да бъдат във форма физически, емоционално изчерпани и често финансово затруднени. Но ако направим тези решения съзнателно, ние можем буквално да променим хода на живота си.

Решение 1: Внимателно да изберем върху какво да се съсредоточим! Може да се съсредоточим върху нещта, които се случват тук и сега, или върху това, което искаме да създадем в бъдеще. Или можем да се съсредоточим върху миналото. В коя област сме склонни да се съсредоточим: върху това, което имаме, или това, което липсва в живота ни? Ако се съсредоточим върху това, което не можем да контролираме, ще имаме повече стрес в живота.

Решение 2: Мотивът ни или какво означава всичко това?
Когато се случи нещо, което затруднява живота ни (автомобилна катастрофа, здравен проблем, загуба на работни места), склонни ли сме да мислим, че това е края или началото? Дали опустошителните проблеми означават, че Бог ни наказва или са предизвикателство? Или тези проблеми са дар от Бога? След като създадем смисъл в ума си, той създава една емоция, и тази емоция води до състояние за вземане на третото решение.

Решение 3: Какво ще направим?
Действията, които правим са резултат и са оформени от емоционалното състояние, в което сме. Ако сме ядосани, започваме да се държим по съвсем различен начин, отколкото ако се чувстваме игриво, или скандално. Много полезно е да сме запознати с нашите модели на действие, когато сме разочаровани, ядосани или тъжни, или се чувстваме самотни. Ние не можем да променяме нашите модели, ако не сме запознати с тях.

Нашата съдба действително се определя от решенията и действията ни, а не от обстоятелствата.

Когато използва думата „решение” Тони Робинс говори за реален и информиран избор. Повечето хора казват: „Реших да сваля няколко килограма”, но не осъзнават, че това е твърде общо намерение от тяхна страна, нямащо никаква специфика. Това е като някакъв израз на предпочитание или с други думи е абсолютно същото като „Искам да отслабна”. Реалната задача може да се осъществи, когато решим какво наистина искаме да променим или да постигнем, като го измерим и заявим върху кое точно искаме да работим. Затова „Искам да отслабна с 5 кг като бягам всеки ден по 3 км” е доста по-добър вариант!

Хората, които искат да преодолеят несгодите и да променят живота си трябва ежедневно да вземат 3 важни решения за нещата, които правят:

1. Върху какво да се съсредоточа?
2. Колко важно е това или онова?
3. Какво трябва да се направи?

Например Тони Робинс всяка сутрин се пита едни и същи въпроси, а вечер други. Тези въпроси го държат удивително бодър и мотивиран през целия ден и вечер го карат доволен да си легне.

Ето и неговите сутрешни „въпроси-стимуланти”:
• Кое в живота ми ме прави най-щастлив в момента?
• Кое е това нещо, което ме кара да се чувствам добре?
• Кое е това, което ме притеснява?
• С кое в моя живот съм горд в момента?
• За какво се чувствам благодарен в момента?
• Кого обичам? Кой ме обича?

А вечерните „въпроси-стимуланти” са:
• Какво свърших добре днес?
• Какво научих днес?
• Как днешния ден направи живота ми по-добър?
• Как днешния ден може да послужи за инвестиция в бъдещето ми?

Безспорно от качеството на въпросите зависи качеството на отговорите. Френският писател и философ Волтер, който е един от символите на епохата на Просвещението заключава: „Съди за един човек по качеството на въпросите, които задава, а не по отговорите, които дава.”
Ти забелязваш ли какви въпроси си задаваш сам на себе си? До каква степен отговорите, които намираш ти помагат да предприемаш ефективни действия? Чрез тези действия доколко се приближаваш до живота, за който мечтаеш?
Когато Алиса пита: “- Кой път да поема от тук?”, Усмихващият се котарак й отговаря: „- Зависи къде искаш да стигнеш!”

А ти доколко си наясно по кой път искаш да поемеш?

Автор: Милена Арав – ПР Директор – София КСГ