София Коучинг съпорт група отново е във фокуса на медиите!

Written by on 09.05.2018

Заедно или ще намерим начин, или ще го сътворим…

През седмицата на коучинга да говорим за коучинг е повече от вдъхновяващо. Софийската Коучинг съпорт група е една от малкото общности, в които всеки е добре дошъл, за да бъде подкрепен по пътя към личностното или професионалното му развитие. Аз, Анелия Стоилова, като като неин Президент съм изключително щастлива да бъда заобиколена с професионалисти, които с ентусиазъм и усмивка посрещат и подкрепят всички гости и членове на общността. Освен коучинг сесиите, в които може да се включи всеки наш посетител, МастърМайд групата е другото изживяване, което е задължителна част от нашата програма. Каква е невероятната и сила и какви са ползите от нея, ще оставя да разкаже нейният фасилитатор и Директор „Гости“ – Михаела Гаврилова:

„Невероятната сила на Мастърмайнд

или

10 ползи от Мастърмайнд Алианс

 

Ако имаш проблем или нужда от допълнителни идеи, би могъл да се присъединиш към общността на мастърмайнд умове. На принципа на брейнсторминг те ще ти помогнат да стигнеш до нови решения, които ще те заредят емоционално, ще те мотивират и ще ти дадат посока на действие. А ти ще си изпълнен с нови идеи и вдъхновение по избрания път.

Ще започна с една история, която прочетох наскоро и остави силен отпечатък в съзнанието ми. Става въпрос за Марк Виктор Хансен, авторът на „Пилешка супа за душата“ и Тони Робинс. По времето, когато и двамата били оратори, Виктор Хансен попитал Тони Робинс как така, правят едно и също, пък Робинс има доста по-завиден успех и печалба от 156 милиона за предходната година. Тони Робинс го попитал какъв е кръгът му от мозъци, а Хансен отговорил „милионери“.  Робинс го погледнал и му казал, че това му е грешката –  трябва да започне да се среща и общува с милиардери, за да има успех и мислене на тяхното ниво.

Не се сещам за по-лесен начин за обяснение на това що е то мастърмайнд алианс. И все пак…

Оказва се, че тези групи са малко известни сред хората, а идеята за тях се ражда още през 20-те години на миналия век от Наполеон Хил.  Може да се каже, че те са негово творение, което с течение на времето и развитието на организациите и бизнеса, логично се преименуват на “групи”. (Така или иначе, концепцията е една и съща.)

В „Законът на успеха“ световноизвестният автор говори за мастърмайнд алианс, за да доразвие идеята в една от най-успешните книги за саморазвитие „Мисли и забогатявай“. Хил установил, че общото между успяващите хора, е изкачването на мисленето им на по-високо ниво. За него от разговор между двама души се ражда трети ум – т. нар. Мастърмайнд.

Ако трябва да дам собствено определение на мастърмайнд, то е – група от мислещи хора, ориентирани към развитие и растеж, които взаимно се подкрепят, споделят информация и генерират идеи по пътя на професионалното или личностното им развитие.

Какви са ползите от участието в мастърмайнд групи?

Всеки успяващ човек достига своите постижения, чрез контакт с други умове от които черпи енергия, вдъхновение, идеи, яснота и обратна връзка, по пътя на своето развитие. Ето и 10 причини, поради които да се замислите за ползите от мастърмайнд групите:

  1. Общност – ставате част от невероятна общност от мислещи и креативни хора. В момента, в който влезете в такава група, усещането за справяне с проблемите сами, изчезва. Вие сте толкова ценен за групата, колкото и всички останали. Обикновено участниците са определен брой и имат правила за присъединяване към тях. Неслучайно в повечето такива групи, трябва да сте поканени или да кандидатствате
  2. Сътрудничество и взаимопомощ – всеки член влиза в групата със своите знания и нагласа за споделяне.
  3. Принципи – като всеки съюз, групата е изградена на основата на честност, уважение, конфиденциалност, внимателно слушане, добронамереност и искреност в желанието за помощ
  4. Разширяване на кръга от познанства и контакти – ако сте в бизнеса, знаете колко важен елемент е това. Често силата на групите е толкова голяма, че членовете си сътрудничат и в бизнес дела извън нея.
  5. Нови знания – всеки от групата допринася с уникалните си знания, умения, практики и опит. В същото време разширява своите с черпенето от знанията, уменията, опита и практиките на другите
  6. Вдъхновение и нови идеи – за разрешаването на даден казус, са впрегнати енергията и съзнанието на участниците, което помага не само на излагащия дневния казус, а и на всички останали
  7. Мислене от перспективата на „голямата картина“ – гледната точка и обективния поглед на членовете, спомага представеният проблем да се изясни, да се допълнят празнините, да се види посоката, и да се реши дали тя трябва да се промени или да остане същата. Т.е. спомага ви да разширите собствените си (мисловни) граници.
  8. Получаване на обратна връзка – в допълнение на изразеното по-горе, обратната връзка е като естествено продължение. Тук е важно да отбележим, че е на принципа на уважението и обективността
  9. Фокус – разглеждането на казуси, спомага за развитието на личното и групово фокусирано мислене. А това от своя страна спомага процесът на взимане на по-добро лично или бизнес решение
  10. Забавление и емоционален заряд – участието в групата е не само ефективно, но и забавно. Тук се включват всички емоционални състояния, които ви карат да се чувствате променени, мотивирани и с нови идеи.

Разбирайки всички предимства на Мастърмайнд групата, екипът на София Коучинг Съпорт Групата (СКСГ) успешно ги прилага в ежемесечните си срещи, под егидата на Ноубъл Манхатън. То е задължителен елемент от програмата на събитието още от нейното създаване. Всяка първа сряда от месеца, хора от света на бизнеса, и не само, се възползват от неговата сила. Интересът продължава да се поддържа и поради дълготрайния ефект от участието в групата. С дългогодишната си практика, СКСГ е доказала многократно мощта и ползите от мастърмайнд групите.

Срещите се провеждат регулярно и в тях се обсъжда казус, тема или проблем на един от членовете. Групите обикновено са между 5-12 човека и се ръководят от фасилитатор.

Мастърмайнд групите са невероятни. Осъзнаването на тяхната същност и как биха могли да са ви полезни, ще разкрие пред вас възможности за по-успешно бъдеще в личен и бизнес план.

Автор – текст и картина: Михаела Гаврилова – Директор „Групи“ – София Коучинг съпорт група “

Към статията в komentator.bg