Как да победим ограничаващите вярвания?

Written by on 09.08.2023

Всеки човек има вярвания, които можем да обособим в два основни типа – окриляващи и ограничаващи. Ограничаващите вярвания са тези, които ни пречат да развием потенциала си и да постигнем целите си, и в тази статия ще разберете как можете да ги идентифицирате и да се справите с тях.

Аз не съм достатъчно добър, за да…

Аз съм твърде стар, за да …

Нямам достатъчно опит, за да…

Това е само малка част от най-разпространените ограничаващи вярвания. Сигурна съм, че и на теб ти се е случвало да си помислиш всички или поне някои от тях.

Лошата новина е, че всички ги имаме. Добрата новина е, че стига да пожелаем, всички имаме силата и необходимите ресурси да ги преодолеем!

В тази статия ще отговорим на въпросите:

– Какво представляват ограничаващите вярвания?

– Какъв е ефектът на ограничаващите вярвания върху живота ни?

– Какво можем да ги преформулираме в подкрепящи вярвания?

Какво представляват ограничаващите вярвания?

Ще цитирам небезизвестния Тони Робинс, който казва, че „Ограничаващите вярвания са историите, които разказваме на себе си за това какви сме и които ни пречат да станем това, за което сме създадени“.

Точно така, ние сами измисляме тези истории и те често звучат като оправдания за предприемане на действие, те ни спират от предприемане на премерен риск, пречат ни и да се впуснем в предизвикателства и възможности, които се отварят пред нас.

Откъде произлизат ограничаващите вярвания? Те са смесица от средата, в която сме израснали, нашето семейно възпитание, училище, университет, думите, които нашите учители и ментори са ни повтаряли, нашите приятели. Неслучайно мотивационният оратор Джим Рон казва „Ние сме средното на 5-те човека, с които общуваме най-често!“ Затова внимателно подбирай своята среда!

Какъв е ефектът им върху живота ни?

Може да си представиш ограничаващите вярвания като вътрешни бариери, които се разпростират върху всички сфери на живота ти. Често те са неосъзнати и диктуват нашето поведение. Ефектът им може да се наблюдава по най-различни начини:

  • чрез самосаботаж, който ни пречи да предприемаме рискове и да излизаме от комфортната си зона, за да постигаме растеж;
  • те могат да подкопаят самочувствието ни и да водят до постоянно чувство на недостатъчност;
  • те често са част от т.нар „фиксиран начин на мислене“, според който нашите умения и ниво на интелигентност не могат да бъдат променени, което отново води до застой в нашето развитие.

Как можем да ги преформулираме в подкрепящи вярвания?

Първата стъпка за преформулиране на ограничаващото вярване винаги е неговото осъзнаване! Няма как да преборим дракона, ако не знаем, че той съществува нали?

За тази цел помисли за сфера в живота си, в която усещаш, че нямаш прогрес и нещо те спира. Попитай се „Какво ме спира?“ Най-вероятно отговорът на този въпрос е твое ограничаващо вярване. Може да звучи като „Нямам време“, „Нямам достатъчно опит“, „Кой ще избере точно мен?“, „Нямам достатъчно пари“, и т.н.

Втората стъпка е да поставиш под съмнение истинността на ограничаващото вярване. Какви доказателства имаш, които го подкрепят? А какви доказателства имаш срещу неговата истинност? Сети се за примери на хора, които са успели, въпреки липсата на опит, пари, време и т.н.

Третата стъпка е да решиш какво ново вярване искаш да имаш. „Винаги намирам време за важните за мен неща“, „Все още нямам достатъчно опит, но съм по пътя и го трупам постоянно“, „Има много други начини да го постигна без пари“ и т.н.

Четвъртата стъпка е да визуализираш как живееш спрямо своето ново вярване. Докато си го представяш, усещай с всичките си сетива, направи картината ярка и жива. Усети ентусиазма от новите ти постижения!

Петата стъпка е да живееш спрямо новото си подкрепящо вярване! Започни с малки стъпки и ще видиш как промяната става постепенно и все по-лесно! Бъди съзнателен за всяка победа и я празнувай!

Автор: Кристина Петкова

Кристина Петкова помага на професионалисти, фокусирани върху кариерата, предприемачи, фрийлансъри и мениджъри да се свържат отново с автентичната си същност и да достигнат най-високия си потенциал, като живеят според истинските си ценности, желания и таланти.

Тя е трансформационен и лайф коуч, специализирала в ограничаващи вярвания. В работата си тя съчетава методи на коучинг, емоционален мениджмънт и водене на дневник. Тя използва водени визуализации и медитации и релаксация за саморефлексия и повторно свързване с нашата истинска същност. Тя помага на хората да намерят собствената си цел и своя най-вълнуващ житейски път.Тя също така ги подкрепя да научат, че любовта към себе си и самооценката са основите, които могат да подкрепят тяхното физическо, психологическо и духовно израстване. Важността на поддържането на връзката ум-тяло-душа е един от ключовете към това да се чувствате пълноценни.